RSS Feed

Taistelija Neruda

Posted by Jemi Tunnisteet: ,

Yksi kansainvälisesti kuuluisimmista chileläisistä kautta aikain on runoilija Pablo Neruda (1904-1973). Tämä Temucon alueella kasvanut värikäs persoona matkusti reilu parikymppisenä Aasiaan, missä hän edusti Chileä konsulaatin toimissa.

Myöhemmin hän vaikutti Euroopassa, etenkin Espanjassa ja Ranskassa. Hän seurasi paikan päällä, kuinka Espanjan fasistinen liike sai tuulta purjeisiin. Nuo kokemukset muokkasivat hänen poliittista suuntautumistaan ja myöhemmin hän toimikin aktiivisena kommunistisen puolueen kannattajana. Kotimaastaan hän joutui kertaalleen (väliaikaisesti) maanpakoon juurikin poliittisten näkemystensä vuoksi.

Vuosien varrella Neruda kierteli paljon kansan parissa. Etenkin Pohjois-Chilen kaivostyöläisten surkeat työolot vaikuttivat häneen syvästi ja köyhän väestön hukutettu ääni pääsi esiin hänen runojensa kautta. Hänen suosio kasvoi - ei vaan Chilessä vaan myös kansainvälisesti.

Neruda oli aikansa rock-stara. Naisia, viinaa, useita asuntoja ja hillitön suosio. Häntä pyydettiin lausumaan runojansa joka paikkaan. Kokonaisen tehtaan henkilöstö saattoi olla kokoontuneena suureen saliin, ottaa lakit päästään, kuunnella jokaista sanaa hiiren hiljaa ja lopuksi puhjeta riehakkaisiin suosionosoituksiin. Vaikea kuvitella yhdenkään suomalaisen runoilijan pystyvän vastaavaan.

Neruda oli ehdolla useamman kerran Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Vuonna 1963 hän oli taas vahva ehdokas. Lehdistö piiritti häntä, mutta ymmärrettävästi hänellä ei ollut mitään kommentoitavaa. Niinpä hän lukittautui merenranta-asunnolleen Isla Negraan siihen asti kunnes voittaja julkistettaisiin. Hän varasi vaimonsa kanssa taloon isot varastot elintarvikkeita sekä punaviiniä ja ripusti vanhan portin pieleen suuren lukon. Tilanne raukesi, kun voitto meni toisaalle. Valinta kohdistui häneen vasta kahdeksan vuotta myöhemmin.

Neruda tunnettiin Chilen sosialistisen presidentin Salvador Allenden hyvänä ystävänä ja poliittisena tukijana. Allende sai surmansa sotilasvallankaappauksen yhteydessä 1973. Sattumaa tai ei, Neruda kuoli vain 12 päivää myöhemmin.

Isla Negra

















Nykypäivänä Nerudan elämään voi tutustua paitsi lukemalla hänen tuotantoaan myös vierailemalla hänen asunnoillaan, jotka ovat museoitu. Valparaisossa on La Sebastina: viisikerroksinen rakennus upeilla näköaloilla merenlahdelle. Santiagon La Chascona löytyy Bellavistan kaupunginosasta. Valparaisosta puolitoista tuntia etelään löytyy vielä Isla Negra, jossa on vaikuttava kokoelma Nerudan matkoiltaan keräämiä esineitä ja jonka ikkunoista voi ihastella Tyynenmeren kuohuja.


Naapurimaiden aateveljet

Toinen saman aatteen eteläamerikkalainen edustaja on vielä Pabloakin kuuluisampi. Argentiinalainen Ernesto Che Guevara taisteli samojen päämäärien puolesta, mutta tarttui kynän sijasta aseeseen. Piinkovana sissipäällikkönä tunnettu Che luki iltaisin sotilailleen Nerudan runoja.

Nämä aateveljet tapasivat kerran Kuubassa, jonne Pablo oli kutsuttu, mutta mistään elinikäisistä kaveruksista ei voida kuitenkaan puhua. Chelle hallinnollinen työ Kuubassa ei sopinut ja niinpä hän jatkoi onnistuneen vallankaappauksen jälkeen taas sissinä. Matka päättyi bolivialaisen vuoren rinteelle, minne hänet tapettiin. Hänen hallustaan löydettiin kaksi kirjaa: aritmetiikan oppikirja sekä Pablo Nerudan runokirja Suuri lauluni (Canto General).

0 kommenttia:

Lähetä kommentti