RSS Feed

Työharjoittelua mä metsästän

Posted by Jemi Tunnisteet:


Työnhakuprosessi

Yhtenä tavoitteenani tälle vuodelle oli löytää töitä vaihtolukukauden jälkeen. Hakuprosessin olisi voinut aloittaa jo aiemmin kuin toukokuussa, mutta toisaalta kielitaito ei ollut vielä siinä vaiheessa kehittynyt tarpeeksi esimerkiksi haastattelua varten.

Etsin töitä eri metodeilla: opiskelijajärjestö AIESECin kautta, kavereiden vanhempien suhteilla, lähetin hakemuksia Chilessä operoiviin suomalaisiin firmoihin sekä vastasin internetistä löytyvien chileläisten rekrysivujen ilmoituksiin.

Prosessi oli pitkä, mielenkiintoinen ja juonenkäänteillä maustettu, mutta välillä myös hermoja raastava. Jo alkumetreillä mulle selvisi opiskelijoiden rooli chileläisillä työmarkkinoilla. Tutkintoon liittyvä pakollinen harjoittelu (practica) on suhteellisen helppo löytää, mutta lain mukaan firmojen ei tarvitse maksaa harjoittelijalle juuri mitään. Normaaliin työhön pääsee vasta valmistumisen jälkeen.

Aluksi sainkin tajouksia ko harjoitteluista, jotka jouduin hylkäämään olemattoman palkan vuoksi. En siis odottanutkaan täällä rikastuvani, mutta peruskulut chilessä elämiseen hakemani työn pitäisi kattaa. AIESEC välittää erilaisia harjoitteluja yrityksissä. Palkka riippuu harjoittelun statuksesta: management työstä maksetaan kohtuullisesti, development työstä maksetaan joku todella pieni korvaus tai ei mitään. Chilessä tarjolla olleet AIESECin harjoittelut olivat lähes kaikki jälkimmäiseksi mainittuja, mikä myötäilee paikallisia työmarkkinoita. Katselin järjestön globaalista tietokannasta tarjouksia myös muista lattarimaista, mutta aina kun oli joku sopiva paikka, jokin vaatimus ei täyttynyt (esim. natiivi portugali tai mahdollisuus vuoden pestiin).

Ongelmia

Olin pitkähkön yrityksen jälkeen päässyt haastatteluun maailman suurimman rengasfirman Santiagon tehtaalle. Työ olisi vastannut hyvin pitkälti opintojani ja tästä olisi maksettukin hieman enemmän. Paikan päällä kuitenkin sain kuulla, että en voi saada kyseistä pestiä, koska en opiskele tutkintoa Chilessä. Kuulemma lakisäädösten viidakko on lävitsepääsemätön tässä tapauksessa. Palasin takaisin lähtöruutuun ja se turhautti. Joku olisi voinut myös mainita dilemman aiemmin.

Seuraavaksi aloin etsimään töitä eri tittelillä kuin practica esim. trainee. Ne on paremmin palkattuja hommia, jotka on usein määrä-aikaisia, mutta optiolla jatkaa pitempäänkin. Taas sain muutamia tarjouksia ja kävin haastatteluissa. Ongelmaksi muodostui kuitenkin aina käytettävissä oleva aika. Olin hakemassa duunia 4-5 kuukaudeksi, lähes aina olisi pitänyt sitoutua vuodeksi.

Sattumuksia

Rengasfirman haastattelussa teimme toisen hakijan kanssa samaan aikaan psykologiset testit. Inttityyliset 250 kyllä/ei kysymystä espanjaksi vaati hieman keskittymistä. Toisen hakijan kännykkä alkoi soimaan kesken testin. Hän ei kuitenkaan sulkenut puhelinta, vaan valitteli kaverille, että nyt on vähän huono hetki. Oli pokassa pitelemistä.

Olin palaamassa eräältä marssilta huivi naaman edessä, sillä ilmassa oli jonkin verran kyynelkaasua. Kuulin vieressä kävelevän nuoren naisen sanovan jotain englanniksi. Se on harvinaista täällä ja niinpä aloin jutteleen hänelle. Kävi ilmi, että hän oli palaamassa ruokatunnilta töihin mittausinstrumentteja kaivosalalle toimittavaan firmaan. Vaihdoimme yhteystietoja ja parin päivän päästä olin hänen pomonsa haastattelussa.

Olin Chilen suurimman lentoyhtiön haastattelussa Santiagossa. Paikkoja tähän hankintatoimen duuniin oli kolme ja pohdin etukäteen, että kuinkahan monta kandidaattia sinne tulee. Hieman oli hämmentävä tilanne, kun yhteen huoneeseen pakkautui 24 hakijaa, joista osa lähempänä neljääkymppiä. Logiikkatesti sekä englanninkielen testit menivät rutiinilla, mutta parhaiten jäi mieleen ”henkilökohtainen” haastattelu, joka tapahtui siten, että huoneen edessä ollut rekrytoija haastetteli kaikkia vuorotellen muiden kuullessa kaiken. Olin melkein takarivissä ja oli jännä vastailla sieltä kaikkien niskojen yli. Ihan kuin haastattelu kolmannella kielellä ei  olisi muutenkin tarpeeksi haastavaa.

Loppuhuipennus

Olin hakenut töitä pitkän tovin ja ainainen epävarmuus tulevasta rassasi. Niinpä päätin elokuun puolen välin tienoilla lopettaa etsinnän ja palata Suomeen. Mulla ei ollut varaa hengailla enää Valpossa ilman mitään tuloja ja elämä ilman rutiineja oli käynyt hieman puuduttavaksi. Ostin lentolipun Limasta Suomeen lokakuulle ja suunnittelin hieman matkustavani sitä ennen. 

Syyskuun alkupuolella kävin pikaisesti Argentiinassa ja palasin Santiagoon. Juttelin porukoiden kanssa skypessä käytännön asioista, jotka liittyivät paluuni. Puhelun aikana sain työtarjouksen eräästä suomalaisesta firmasta Valposta ja päätin ottaa sen vastaan. Töiden piti alkaa seuraavalla viikolla.

Ensimmäisenä "työpäivänä" juttelin mestan pomon sekä HR ihmisen kanssa. Pomo pahoitteli, ettei ollut muistanut kysyä mun viisumista, jota HR tyyppi oli heti tivannut. Niinpä en voinut aloittaa töitä vaan asiaa alettiin selvittämään. Viikon odottelun ja setvimisen jälkeen selvisi, etten voi aloittaa koko duunia viisumiproblematiikan vuoksi.

Mulla oli yhä voimassa oleva lentolippu Limasta, joten hyvästelin Valpon jo toista kertaa lyhyen ajan sisään. Oli aika aloittaa kotimatka.



PS. Blogikirjoitus jatkuu vielä, pahoittelut pitkästä tauosta kaikille innoikkaille lukijoille! :)


2 kommenttia:

  1. Anonyymi

    Googletin pisco souria reseptiä ja päädyin sitä kautta blogiisi ja luinkin sitten kaikki tekstit. Mielenkiintoisia juttuja tutuista ja tuntemattomista paikoista. Kävin Valparaisossa reilut 2 vuotta sitten ja pidin kaupungista valtavasti. Samalla reissulla kävin myös Buenos Airesissa ja Mendozassa ja viinialueella pyöräilystä mulla on melko samanlaisia kuvia. Etelämantereelta ja vuoritrekeiltä otetut kuvat sen sijaan herätti suurta kateutta. Upean näköisiä paikkoja!

    -Anni

  1. Jemi

    mukava jos pidit! seuraavalla reissulla sit trekkikengät mukaan :)

Lähetä kommentti