RSS Feed

Kylä vuorien kupeessa

Posted by Jemi Tunnisteet: , , ,

Palaanpa vielä tuohon lakkoon. Lakon syynä oli siis Chilen hallituksen päätös nostaa huomattavasti kaasun hintoja vastoin aiempia lupauksiaan. Nyt olen ehtinyt viettää muutaman päivän Patagoniassa ja tutkailla sen elinoloja. El Chaltenissa yövyin erään perheen pyörittämässä hostellissa. Ikkunoissa oli vain yksi lasi ja senkin tiivisteet vuotivat, lattia oli kylmä ja puuskittainen voimakas tuuli ujelsi aaltopeltisiä seiniä vasten. Ruoka valmistettiin kaasuhellalla ja jokaisessa huoneessa oli kaasulämmitin. Ihan hyvin tarkeni, nyt oli kuitenkin kesä. Samalla ymmärsin, kuinka elintärkeä hyödyke kaasu on Patagoniassa elämiseen - vai pitäisikö sanoa selviytymiseen. Chilen lakkoilijoilla taisikin olla perustavanlaatuisempi syy, jonka vuoksi taistella. 

Ja sitten matkailijan vinkkinurkka: lähes kaikissa hostelleissa, bussiasemilla, kahviloissa jne. on ilmainen wi-fi eli langaton netti. Jos matkailijalla sattuu olemaan mukanaan läppäri, on netissä surffailu hyvin vaivatonta. Toki perinteisiä internet-kahviloitakin löytyy joka kylästä, jos ei omaa laitetta satu oleen messissä. Nettiyhteys on kätevä esim. majoitusten buukkaamiseen, joka olisi suotavaa sesonkiaikana. Tai sitten voi vaan luottaa hyvään tuuriin ja saada kylän 'viimeisen hostellin viimeinen peti' pari kertaa putkeen. Näinkin on kuulemma käynyt..

El Chalten oli erikoinen kylä. 20 vuotta sitten siellä oli alle kymmenen mökkiä. Nyt sesonkiaikana turistit mukaan lukien kylässä asuu kolmisen tuhatta henkeä. Majoitus- ja ravitsemusliikkeita, opaspalveluita sekä trekkivälinekauppoja on vieri vieressä. Kuinkahan paljon tällainen kylä voi vielä kasvaa? Mestat tulvii sakkia neljä viisi kuukautta kunnes tulee talvi. Silloin turistit kaikkoaa ja sesonkityöntekijät muuttavat muualle. Kylään jää muutama sata asukasta, hostellinpitäjän perhe mukaan lukien. Olette varmaan huomanneet, että lähes kaikkien ulkomaalaisten ensimmäinen assosiaatio Suomesta on kylmyys, jota usein vielä demonstroidaan kädet puuskassa hytisemällä. Villi veikkaukseni kuitenkin on, että jopa LOASin kämpissä on talvisaikaan lämpösempi kuin täällä.
Lienee relevanttia vielä mainita El Chaltenin vetovoiman syy. Kylän ympärillä on makeita trekkireittejä ja muutama lumihuippunen vuori. Itsekin kävin vähän haukkaamassa happea noilla poluilla.

PS. Lähden huomenna etelämantereelle 11 päivän retkelle, joten postauksia ei tiedossa vähään aikaan.


Kuvat 1-4: Trekkimaisemia El Chaltenin ympäristöstä. Ylempänä oli aika levoton tuuli, jota vastaan oli paree suojautua.



2 kommenttia:

  1. Anonyymi

    Upeita kuvia, hävyttömän hienot maisemat varsinkin ekassa!

    Hauskaa mannermatkaa. Oot kyllä sairas sälli.

    -Mika

  1. Anonyymi

    Huomen lahdossa viiden paivan trekille, postaukset vahan viivastyy..

    -Jemi

Lähetä kommentti