RSS Feed

Universidad Santa María

Posted by Jemi Tunnisteet: ,

Kielikurssin aikana ehdimme tutustumaan jonkin verran uuteen yliopistoomme. Ensivaikutelma oli todella positiivinen. Tyynen valtameren rannasta nousevat massiiviset portaat, jotka johtavat linnamaiselle päärakennukselle. Lähes majasteetillinen näkymä - molempiin suuntiin.

Kahdeksankymmentä vuotta sitten perustettu yliopisto perustettiin yksityisin varoin. Muuan Federico Santa Maria oli perheetön ja erittäin äveriäs mies. Ennen kuolemaansa hän pestasi muutaman luotettavan henkilön valvomaan, että hänen omaisuudellaan perustettaisiin Valparaisoon tasokas tekniikan alan yliopisto. Hän halusi palkata Euroopasta hyvin koulutetut opettajat ja tuoda heidät Chileen. Yhtenä erikoispiirteenä oli myös se, että tähän yliopistoon saattoi tulla opiskelemaan myös varattomat nuoret, jotka majoitettiin yliopiston yhteydessä olleisiin dormitoreihin. Kyseisen herran varoilla perustettiin Universidad Tecnica Federico Santa Maria (usein lyhyemmin USM) ja ne riittivät useaan laajennukseen sekä yliopiston pyörittämiseen 40 vuoden ajan. Sotilasjuntan aikaan koulua johtivat upseerit ja säätiön rahat katosivat mystisesti johonkin. Tämän jälkeen yliopisto ei ole voinut enää tarjota ilmaista koulutusta vähävaraisille.

Tänä päivänä koululla on kampuksia muutamassa muussakin kaupungissa Valparaison kampuksen ollessa kuitenkin suurin. Siellä on reilu viisi tuhatta opiskelijaa. Tekniikan opintojen lisäksi yliopiston tarjonnasta löytyy myös filosofiaa, historiaa, taiteita, psykologiaa ja kieliä. Kaikille pakollisina on myös urheilukursseja, millä pyritään aktivoimaan laiskoja opiskelijoita.

Kampusalue on erittäin vaikuttava useine rakennuksineen sekä puistoalueineen. Erilaisia istutuksia ja puita on joka nurkassa.

Tuotantotalouden rakennus poikkeaa hieman Lappeen vastaavasta. Paitsi ulkomuodoltaan, se on vain henkilökuntaa varten. Luennot pidetään erillisissä rakennuksissa, jotka ovat täynnä luokkahuoneita.


Kuvat 1-4: Yliopisto eri kuvakulmista
Kuvat 5-8: Yliopiston muurien sisäpuolelta: kieliluokan parvekkeella, tuta-siipi, puistoaluetta ja uima-allas

2 kommenttia:

  1. Anonyymi

    Aika inspiroiva opiskeluympäristö. Ja miten hyvän pohjelihastreenin saatkaan noissa portaissa! Myös siellä päin vaikuttanut Pablo Neruda toteaa Valparaison lukuisista portaikoista "Mikään kaupunki ei historiansa aikana ole Valparaison tavoin sirotellut niitä kasvoilleen ja nyppinyt niitä pois, paiskannut maailman tuuliin ja koonnut jälleen yhteen...Jos kävelemme kaikki Valparaison portaikot päästä päähän, olemme kävelleet maailman ympäri." Kokeiletko?

    - Kaarle

  1. Jemi

    oon tarponu niitä ihan tarpeeks joka päivä, tällä hetkellä ei suurta halua kiertää ihan kaikkia :)

Lähetä kommentti