RSS Feed

Va al Paraiso

Posted by Jemi Tunnisteet:

Nyt lyhyesti faktaa uudesta asuinkaupungistani.

Valparaiso sijaitsee Chilen keskiosassa, se oli erittäin merkittävä satamakaupunki etenkin ennen Panaman kanavan avautumista ja yhä lienee Chilen tärkein satama. Asukkaita on vajaa 300 000 ja yhdessä viereisten kaupunkien kanssa Valparaison alue on Chilen kolmanneksi suurin asutuskeskus (Santiagon ja Concepcionin jälkeen).

Valparaiso (tai lyhyemmin Valpo) on maan kulttuuripääkaupunki ja vuodesta 2003 se on ollut myös UNESCOn maailmanperintökohteiden listalla. Chilen parlamentti sijaitsee myös jostain syystä täällä.

Kaupungille ominaista ovat cerrot eli kukkulat. Rannan tuntumassa on tasainen keskusta-alue, mutta lähes kaikki asunnot ovat rakennettu cerroille, joita on noin 40. Jos sattuu niin, että matkailija hetkellisesti ei tiedosta sijaintiansa tässä kaupungissa, ei ole lainkaan syytä paniikkiin: alaspäin mentäessä pääsee rantaan, ylöspäin cerrolle. Jossain vaiheessa tulee pakosti tuttu kulma vastaan.

Vuosi sitten Chilessä oli suuri maanjäristys ja se ravisteli myös Valpoa. Muun muassa Heikin suosittelema satamatori on nykyään suljettu, koska rakennus otti sen verran hittiä. Pienemmät maanjäristykset ovat kuulemma yleisiä ja siihen pitää vaan tottua.

Valparaison kadut ovat värikkäitä, harvoin on useampaa saman väristä taloa peräkkäin. Seinät ja muurit on koristeltu graffitein - välillä töhrien, mutta yleensä tyylillä. Kaupungin boheemi ilmapiiri on houkutellut tänne kaiken maailman taiteilijoita aikojen saatossa. Lieneekö joku heistä keksinyt lausahduksen Valparaiso = Va al Paraiso (~go to paradise). Kaupungin nimen alkuperälle on toinenkin selitys: vale/valley of paradise. Sama se, ihan kivalta tää city näyttää joka tapauksessa.

Tässäpä muutama katukuva painottaen edellämainittuja graffitteja. Joka kadulla muuten risteilee johtoja kerrakseen, täällä niitä ei näemmä kaiveta maan alle.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi

    Kivoja kuvia.

    Apaga la tele, vive tu vida.

    Me encanta.

    -Mika

  1. Jemi

    Juuri kun eilen kirjottelin, että pienet maanjäristykset on yleisiä niin tänään olikin sitten kaksi. Eka oli 5,7 Richteriä (järistyskekus vähän kauempana), mut en huomannu sitä kesken pingiksen peluun. Myöhemmin oli toinen, kun olin himassa. Se ei kestäny kun viitisen sekuntia.

    Mika: es buen consejo, cierto?

Lähetä kommentti