RSS Feed

Kulkupelejä

Posted by Jemi Tunnisteet:

Valparaison julkisista kulkuvälineistä on tullut jo mainittua metro sekä microt. Kaupungista löytyy kuitenkin muutama hieman harvinaisempi kulkupeli, josta Valpo on kuuluisa: ascensorit ja trolleyt.

Rollikat eli trolleybussit eli sähköllä toimivat bussit poistettiin käytöstä Mansesta  1976 ja Stadista 1985, itse en niitä siis päässyt ikinä testaamaan. Innostus olikin valtava kun pääsin ensimmäisen kerran rollikan kyytiin täällä Valpossa. Kaupungin imagoon sopien täältä löytyy maailman vanhimmat käytössä olevat trollikat: valmistusvuosi 1947 ja sisällä olevat kyltit ovat saksaksi. Tällaisessa liikkuvassa museossa matkailu on tunnelmallista ja matka etenee yllättävän joutuisasti. Reitti ei tosin ole mulle kovin hyödyllinen, joten ei ole tullut käytettyä kovin paljoa.










Ascensorit eli jyrkässä kulmassa nousevat hissit löytyvät lähes jokaisesta maalauksesta, jotka esittävät Valpoa. 15 ascensorista on käytössä vain muutama, kaikki jotain sata vuotta vanhoja. Kauppareissulta tultaessa äärimmäisen hyvä kyyti ylöspäin, 0,15e hintakin on kohdallaan. Kyyti ei ole missään nimessä rauhallisen tasainen vaan koppi heiluu ja natisee. Bonuksena ylhäältä aukeavat kivat maisemat.




1 kommenttia:

  1. Anonyymi

    kolleega oli törmännyt vastaaviin rinnehisseihin Liettuassa.

Lähetä kommentti