RSS Feed

Patagonian patohanke

Posted by Jemi Tunnisteet: ,

Ensimmäisestä opiskelijoiden marssista lähtien Chilessä alkoi varsinainen protestien aalto. Toukokuun kaksi viimeistä viikkoa mieltä osoitettiin Chilen presidentin ajamalle patohankkeelle nimeltä HidroAysén. Suunnitelman mukaan Patagoniaan rakennettaisiin patoja vesivoiman hyödyntamiseksi.

Kyseisellä toimenpiteellä taattaisiin parempi energiansaanti teollisuudelle. Toisaalta patoaltaat tuhoavat jonkin verran Patagonian kaunista luontoa. Ja tästähän eivät chileläiset ole mielissään.

Media tuotti propagandamainoksia, joissa mm. sähköt katkesivat sairaaloista kesken operaation. Kansalla oli kuitenkin vahva kielteinen kanta hankkeelle ja erilaisia protesteja oli lähes päivittäin. Oli marsseja ja kynttiläkulkueita, iskulause Patagonia sin represas (Patagonia ilman patoja) löytyi aukioille levitetyistä lakanoista, katumyyjien pöydiltä, autojen ikkunoista jne.

Kun Suomi oli lyönyt Ruotsin jääkiekon MM-finaalissa murskalukemin, alkoi pihalta kuulumaan kilkutusta. Naapurit eivät kuitenkaan juhlineet Suomen voittoa, vaan vuorossa oli taas yksi uusi protestimuoto. Jengi kilisytti kattiloita avoimista ikkunoista varmaan puolen tunnin ajan. Oli tietty pakko osallistua tähän musisointiin kämppisten kanssa.

Mielipidetutkimusten mukaan 75% chileläisistä vastustaa hanketta. Sinnikkään protestoinnin tuloksena projekti on nyt jäissä, muttei kuitenkaan kokonaan hylätty. Noiden viikkojen aikana panin merkille, että chilessä on vahva protestoinnin kulttuuri. Jos jostain asiasta ei pidetä, silloin lähdetään kaduille, käytetään mielikuvituksellisia protestointimuotoja ja tähän kaikkeen osallistuu todella suuri osa ihmisistä nuorista vanhuksiin. En muista Suomesta mitään vastaavaa toimintaa, marssit ovat siellä aika vaisuja. Ehkä Suomen ongelmat on niin marginaalisia, ettei jengiä vaan kiinnosta vaivautua: "Hippejä ne sellaiset protestoijat. Juodaan kaljaa ja katotaan BBtä himassa. Elämä on laiffii."









 

3 kommenttia:

  1. Anonyymi

    Repesin noille kuville kattilankilisyttäjistä :)
    Mutta chileläiset ainakin yrittää tehdä asioille jotain ja saada muutosta aikaan.
    En tosiaan vois kuvitella, että Suomessa tehtäisiin mitään vastaavaa..

    -Jenni

  1. Jemi

    haha, niinpä. ei toi kyl Suomeen sopis :) ehkä Suomes demokratia toimii paremmin ja ihmisten ääni näkyy äänestystulosten kautta, täällä pitää rekisteröityä äänestäjäksi ja sen jälkeen äänestäminen on pakollista, monet ei oo jaksanu vaivautua

  1. Jemi

    niin ja JEEE sille, että joku kommentoi mun tekstejä ;)

Lähetä kommentti